Mjesečne karte Karijera
Bosnia and Herzegovina Bosnia and Herzegovina
BAM
BA

Centrotrans kao oficijelni prijevoznik ZOI '84

Sa ponosom se prisjećamo naše uloge oficijelnog prijevoznika Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu...
Centrotrans kao oficijelni prijevoznik ZOI '84

Nakon što je 1978. godine Sarajevo dobilo organizaciju ZOI '84, nije bilo dilema kome će Organizacioni odbor XIV zimskih olimpijskih igara povjeriti izuzetno važan segment, kao što je bio službeni prijevoz Olimpijade, jer je Centrotrans sa svojim tehničkim i ljudskim potencijalima bio garancija da će se uspješno obaviti i ovaj zadatak.
Ovo je bio test koji je pokazao koliko je bio dalekovid potez kada je izgrađena Autobaza Centrotransa, ne samo po veličini objekta i njegovoj opremljenosti već i zbog lokacije koja je bila idealna za saobraćajne potrebe Olimpijskih igara.
Ništa manju ulogu u svemu tome nisu igrali kadrovi zaposleni u Centrotransu, koji su bili spremni da preuzmu delikatne i odgovorne zadatke.
Na čelu Operativnog saobraćajnog centra se nalazio Muhamed Šaćiragić, a sa pojedinim dijelovima prijevoza rukovodili su: Mičijević Mensur, rukovodilac prijevoza VIP gostiju, Glišić Makso vodio je prijevoz sportista, Milušić Slobodan bio je zadužen za tehničko osoblje, a Orman Ibro za novinare.
Izvan Centrotransa na poslovima saobraćaja bili su angažovani Rasim Volić, dotadašnji direktor SOUR-a Centrotrans, a u pojedinim segmentima Mujkanović Nedžad, koji je radio u okviru ZOI Tours konzorcija turističkih organizacija Jugoslavije, Poturović Amir i Pandurević Rade kao nosioci određenih segmenata u okviru Sektora za saobraćaj XIV zimskih olimpijskih igara. Direktor Sektora za saobraćaj bio je Burdžević Jusuf...

Nakon konstituisanja organizacijskih dijelova službenog prijevoza počelo se sa intenzivnim pripremama za smještaj voznog osoblja i autobusa iz svih saobraćajnih preduzeća cijele države, koji su radili na ispomoći s obzirom da saobraćajni kapaciteti Sarajeva nisu bili dovoljni za ovaj obiman posao. Na poslovima prijevoza u Autobazi bilo je angažovano 314 autobusa i 540 vozača, a sva ta vozila su bile najnovije izvedbe i uglavnom iz domaće proizvodnje.
Pored voznog osoblja, bilo je neophodno angažovati prateće osoblje, hostese, uglavnom studente koji su poznavali svjetske jezike, kako bi i na taj način gosti u autobusima imali kompletnu uslugu. Vozači koji su učestvovali u prijevozu bili su u svakom pogledu najbolji radnici u svojim preduzećima, jer su samo kao takvi, birani među najboljim, mogli učestvovati u izvršavanju odgovornih zadataka.
Zapamćeno je, kao kuriozitet, da u jeku zime nije nikako padao snijeg, što je pogodovalo organizaciji i odvijanju saobraćaja, ali je zabrinulo organizatore, jer je došlo u pitanje održavanje takmičenja. Ipak je snijeg, dan uoči svečanog otvorenja XIV ZOI 1984. ispunio želju organizatora, te zabijelio u ogromnim količinama. Posljedica ogromnih količina snijega je bila obustava saobraćaja na mnogim putnim pravcima u Jugoslaviji, čak i na autoputu Zagreb - Beograd. U Sarajevu je ovaj snijeg dočekan spremno i sa radošću. Sve saobraćajnice su uz izuzetno zalaganje bile veoma brzo očišćene i prohodne tokom cijelog trajanja XIV ZOI...

Među prvim gostima hotela "Turist" na Palama, koji je bio obnovljen neposredno prije Olimpijade, bio je najbolji skijaš svijeta svih vremena Šveđanin Ingemar Stenmark.
Boraveći u Sarajevu tokom trajanja XIV zimskih olimpijskih igara kao specijalni gost "Elana" iz Begunja, Stenmark je odsjeo u Centrotransovom hotelu i bio oduševljen ambijentom u kojem se nalazi hotel "Turist" i komforom koji hotel pruža. Iako zbog tadašnjih propozicija Međunarodnog Olimpijskog komiteta Stenmark nije mogao nastupati u takmičarskom dijelu Olimpijade, njegov boravak u Sarajevu plijenio je pažnju javnosti zbog izuzetne popularnosti i ugleda ovog sportaša.
Ostat će u sjećanju da je glavni rival Stenmarka u tom periodu bio Slovenac Bojan Križaj, čija međusobna nadmetanja su bila u centru pažnje tadašnje sportske javnosti. Osoblje hotela "Turist" je ugošćavanjem delegacije Stenmarka, koji je bio sastavni dio "Elana", položilo ispit iz gostoprimstva i pružanja kvalitetne ugostiteljske usluge...