Mjesečne karte Karijera
Bosnia and Herzegovina Bosnia and Herzegovina
BAM
BA

Povodom 75 godina uspješnog rada

Svečanošću u Narodnom pozorištu Sarajevo Centrotrans obilježio veliki jubilej

Povodom svog velikog jubileja, menadžment Centrotransa sinoć je uručio i Plakete poslovnim partnerima sa kojima je proteklih godina uspostavio intenzivnu i uspješnu saradnju: Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju, kompanijama Petrol BiH i FlixBus, Sarajevo Film Festivalu i Općini Novi grad Sarajevo
Svečanošću u Narodnom pozorištu Sarajevo Centrotrans obilježio veliki jubilej

Kompanija Centrotrans sinoć je u Narodnom pozorištu Sarajevo upriličila veliku svečanost povodom 75 godina svog uspješnog rada. Više od 300 zvanica iz BiH i regije, među kojima su bili predstavnici političkog i javnog života BiH, uposlenici, poslovni partneri i prijatelji, imalo je priliku uživati u bogatom programu u okviru kojeg je prikazan i dokumentarni film o nastanku i razvoju Centrotransa kao i svim izazovima sa kojima se kompanija kroz svoju dugu historiju suočavala. Predsjednik uprave Centrotransa gospodin Safudin Čengić u svom obraćanju ukazao je na lijepa, ali i trnovita razdoblja u kojima je djelovao Centrotrans, istaknuvši da su agresija na BiH, tokom koje je kompanija pretrpjela ogromne ljudske i materijalne gubitke, pandemija Covid-19, rat u Ukrajini, ostavili traga na poslovne aktivnosti Centrotransa, ali da su generacije uposlenika svaku od navedenih, ali i drugih kriza, svojim profesionalnim odnosom prema putnicima i sredstvima rada, te pravovremenim odlukama menadžmenta uspješno premošćavali i iz njih izlazili jedinstveniji i motiviraniji za postizanje još boljih poslovnih rezultata. 

Organizacionu, kadrovsku, tehničku i finansijsku snagu kompanija je pokazala i prije dvije godine kada je preuzela komunalnu funkciju javnog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevu. U protekle dvije godine, tokom trajanja rekonstrukcije pruge Centrotrans je pružao uredan i kvalitetan prijevoz putnika na relaciji Ilidža - Čengić Vila – Baščaršija, svakodnevno angažirajući više od 25 autobusa i preko 50 vozača. 

„Centrotrans godinama investira u autobuse kako bi na adekvatan način odgovorio potrebama i zahtjevima putnika i lokalne zajednice. Naše je opredjeljenje da kvalitetom prijevozne usluge utječemo na promjenu navika putnika, te da ih usmjerimo na to da, umjesto automobila, koriste vozila javnog prijevoza. Trenutno Centrotrans realizira nekoliko projekata koji su od iznimne važnosti kako za razvoj naše kompanije tako i za kvalitetu života građana Kantona Sarajevo i cijele Bosne i Hercegovine. Kontinuirano investiramo u nove, ekološki prihvatljive autobuse, posebno u autobuse na prirodni plin kojih je trenutno 50 u našem voznom parku. Zbog opredjeljenja da kupujemo autobuse na prirodni plin, Centrotrans ulaže više od dva miliona KM u izgradnju vlastite CNG punionice. Prateći trendove većih evropskih gradova, Centrotrans planira da od naredne godine u svoj vozni park za gradski prijevoz počne uvoditi i autobuse na električni pogon, za što je na Autobazi izgradio vlastitu fotonaponsku – solarnu elektranu instalirane snage od 400 kw/h“, kazao je između ostalog Čengić. 

Povodom svog velikog jubileja, menadžment Centrotransa sinoć je uručio i Plakete poslovnim partnerima sa kojima je proteklih godina uspostavio intenzivnu i uspješnu saradnju: Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju, kompanijama Petrol BiH i FlixBus, Sarajevo Film Festivalu i Općini Novi grad Sarajevo. 

REKLI SU O CENTROTRANSU:

Elmedin Konaković, ministar Vanjskih poslova BiH

„Iza mene je velika kilometraža kada je riječ o korištenju vaših usluga, još od vremena osnovne škole, zatim srednje, do ratnih godina tokom kojih smo se jednom, nakon kratkog boravka u inostranstvu, vraćali niz onaj teški igmanski put, na kojem nam je pam ispucao gornji dio autobusa, pa do trenutaka kada sam kao premijer Sarajevskog kantona imao obavezu zajedno sa kolegama uspostaviti redovni gradski saobraćaj. Sjećam se da to nije bilo nimalo zahtjevno. Sjećam se i vremena iz perioda igranja za KK Bosna gdje smo sa Centrotransom obišli cijelu državu uzduž i poprijeko. Pomogli ste naš šampionski uspon, bili ste uz šampionsku generaciju. Svako ima neku emociju i sjećanje na Centrotrans. Posebno je važna ona kada ste nam neovisno o dugovanjima prema vama, izlazili u susret, i vozili nas na potrebnu destinaciju. Tokom Jadranske lige sa Centrotransom smo obišli cijeli region. Večeras imam sreću da s vama podijelim emociju, nisam se pripremao za ovaj govor, ovo je čisti ljuski govor. Želim da vam se zahvalim naročito za vaš društveni aktivizam, jer pored vaše ozbiljne, funkcionalne opredijeljenosti, uvijek ste bili dio naših rješenja u smislu uspostave gradskog prijevoza. Čestitam vam jubilej, 75 godina je ozbiljan jubilej, čestitam vam što ste zadržali visok nivo profesionalnosti, kvalitete usluge, i ovo je prilika da vam poželim još mnogo uspješnih godina, puno putnika, ali više onih koji dolaze u BiH od onih koji idu iz BiH, i da u neko dogledno vrijeme zajedno uspostavimo neke vanredne linije za povratak Bosanaca i Hercegovaca u svoju zemlju“. 

Nermin Nikšić, premijer FBiH

„Doživjeti 75 godina i biti u vrhu obavljanja djelatnosti prijevoza putnika izuzetan je uspjeh. Iz ličnog iskustva korištenja usluga Centrotransa i Centrotursa mogu reći da je riječ o kompaniji u kojoj uposlenici, ne samo da profesionalno i odgovorno rade svoj posao, već unose ličnu notu, emociju, a kada radite posao sa ljubavlju, onda on mora rezultirati sa usjehom i dugogodišnjim trajanjem. Riječ porodica koju smo imali priliku čuti večeras objašnjava uspjeh Centrotransa. Uposlenici Centrotransa doživljavaju svoju firmu kao porodicu, i tako se i odnose prema njoj, a čine i da se korisnici njihovih usluga osjećaju kao da su dio porodice. Centrotransu želim još mnogo uspješnih godišnjica i da u svojoj djelatnosti još dugo bude na tronu.

Nihad Uk, premijer KS

Veličanstvenije mi zvuči reći da Centrotrans slavi tri četvrtine stoljeća svog postojanja i rada. Ozbiljan je ovo jubilej. Prije nekoliko godina bio sam u prilici da u Gradskom vijeću kao gradski vijećnik Grada Sarajeva, glasam da dobijete Šestoaprilsku nagradu. Lično smatram da je to naša najznačajnija društvena nagrada i zato vam čestitam još jednom što ste je dobili. 

Biti oficijelni sponzor uspješnih Olimpijskih igara, to je vrhunska referenca, biti u najtežim trenucima, od 1992. - 1995.godine uz grad i građane Sarajeva,  prevoziti naše vojnike, novinare, predstavnike institucija i građane kada se moglo prevoziti u tim teškim trenucima, velika je obaveza i odgovornost. Zato čestitam još jednom što ste uspjeli da budete ovo što jeste, i ovom prilikom izražavam zadovoljstvo što imamo partnera u vama i što pružate kvalitetnu uslugu građanima Kantona Sarajevo. Još jednom, sretno vam 75 godina postojanja, uz želju da budete još uspješniji i da građanima BiH pružate još kvalitetniju uslugu“.

Muhamed Šaćiragić, predsjednik Nadzornog odbora Centrotransa

Sticajem okolnosti i ja i Centrotrans punimo 75 godina. Svaki dan svog radnog vijeka proveo sam u Centrotransu, kojem sam na raspolaganje dao sve svoje kapacitete. Moja filozofija je bila da sam želio oko sebe angažirati ljude koji su vjerovali u ono što sam govorio i kako sam se ponašao. Tako se stvarao familijarni odnos radnika prema firmi. Termin „Familija Centrotrans“ plasirao sam prvi put na našim izletima, na kojima su se okupljali uposlenici sa svojim porodicama. Zaista smo svi bili jedna velika familija, u kojoj smo znali za probleme jedni drugih i međusobno se pomagali. Tri su važna segmenta Centrotransovog dugogodišnjeg uspjeha: briga o kadrovima, briga o sredstvima rada i zakonito poslovanje“. 

Velibor Sovrović, bivši generalni direktor „Laste“ 

O Centrotransu ne mogu govoriti bez emocija. Organizirali ste jako lijepu svečanost. Kada sam ušao u poslovni sistem „Laste“ Beograd, čuo sam da postoje dva čovjeka koji su doajeni u prevozu putnika; Muhamed Šaćiragić i Safudin Čengić. Nakon nekoliko godina sam ih upoznao, napravili smo prijateljske odnose, a kasnije i zajedničke linije prema Sarajevu i Istočnom Sarajevu. U godinama nakon rata Centrotrans se pokazao kao fleksibilno preduzeće, koje je energično nastupalo na tržištu, dosta držalo do odnosa sa društveno -političkom zajednicom grada Sarajeva, i jako vodilo računa o putnicima i svojim radnicima. Mislim da je ta porodična atmosfera značajno doprinijela poziciji i opstanku Centrotransa svih ovih godina.  Centrotransu želim sve najbolje povodom ovog velikog jubileja, i volio bih da budem prisutan i na obilježavanju 100 godina kompanije“. 

Šekib Sokolović, ljekar

„Cijeli život nas prati Centrotrans. On je simbol grada, simbol države. Kao što smo rasli uz „Bijelo dugme“ i „Indexe“, tako smo rasli i uz Centrotrans. Gdje god se trebalo ići uvijek se išlo sa ovom kompanijom, koja je dio naših života i našeg sazrijevanja. Centrotransu želim još mnogo godina uspješnog rada. 

Šukrija Melezović, direktor Grakop kompanije

„Davne 1968. godine iz Kiseljaka sam počeo vozariti sa Centrotrasom, a zadnjih 30 godina s njim obišao čitav svijet. Centrotransov jubilej je i moj rođendan. Centrotrans je jedna od rijetkih kompanija koja se uspjela organizovati poslije rata, sačuvati i iz dana u dan biti sve uspješnija“

Šehzija Buljina, vlasnik Štamparije Fojnica

Zahvaljujući menadžmentu koji je u pravom trenutku osjetio i prepoznao šta treba uraditi kada je o poslovanju riječ, Centrotrans je ostvario rezulatate kakve danas ima. To potvrđuje i proslava povodom 75 godina rada. Centrotrans je postao brend koji je iz godinu i godinu sve bolji i bolji. Štampariju Fojnica i Centrotrans veže dugogodišnja poslovna saradnja. Centrotrans je jedna od onih firmi koja drži do svoje riječi u svakom poslovnom dogovoru“. 

Mate Jujnović, vlasnik Prometa Makarska

Uspomene na Centrotrans vraćaju me u moju mladost. Iz okolice Makarske sam u Sarajevo došao 1960. godine. Bio sam u Drvotransportu, firmi koja se integrisala u poslovni sistem Centrotransa. Meni samo dođe plakati kada pomislim o Centrotransu. Poslije moje firme najdraža firma mi je upravo Centrotrans. 

Mirko Pejanović, akademik

Kao građanin Sarajeva osjećam zadovoljstvo da mogu čestitati Centrotransu 75 godina rada. Riječ je o kompaniji koja je razvila svoj brend i ovdje, i u regiji i u Evropi. Za Centrotrans sam vezan od svojih studentskih dana. Tokom studiranja i sve dok nisam kupio svoj prvi automobil, putovao sam sa Centrotransom, tako da imam veliko sjećanje i iskustvo u korištenju usluga Centrotransa koje su uvijek bile na visokom nivou. Centrotrans je primjer da u našoj zemlji BiH imamo uspješne kolektive koji pružaju usluge na evropskom nivou. Vjerujem da ćemo izgradnjom boljih cesta i puteva u BiH i integracijom u EU imati Centrotrans kao svoju kompaniju koja će biti i naša i evropska. Ja joj još jednom čestitam 75 godina rada“.