Online prodaja
Od
Do

Početni prihvatljivi datum polaska:

Krajnji prihvatljivi datum polaska:

Početni prihvatljivi datum povratka:

Krajnji prihvatljivi datum povratka:

Ministarsvo saobraćaja KS spriječilo dalje održavanje Centrotransove linije Hrasnica - Vijećnica


I pored opravdanih i burnih reakcija zadovoljnih korisnika prijevoza, Ministarstvo saobraćaja KS je obustavilo održavanje linije Hrasnica - Vijećnica.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo obustavilo je saobraćaj na liniji Hrasnica – Vijećnica, koji već dvije godine održava kompanija Centrotrans Eurolines.

Podsjećamo, na osnovu velikog broja zahtjeva građana kao i zaključka Općinskog vijeća Ilidža kojim se traži uvođenje komercijalne linije Hrasnica – Vijećnica, upućenog Ministarstvu saobraćaja KS u augustu 2014. godine, Uprava Centrotrans Eurolines donijela je odluku o pokretanju postupka za registraciju navedene linije. Na osnovu Zaključka Općinskog vijeća Ilidža i peticija građana Centrotrans Eurolines je podnio zahtjev i počeo sa redovnim održavanjem ove autobuske linije. Do danas, nadležno ministarstvo nije dalo nikakav odgovor na zahtjev Općinskog vijeća Ilidža ali ni na zahtjev kompanije Centrotrans Eurolines.

Suprotno tome, Ministarstvo saobraćaja KS je donijelo odluku kojom se od inspekcije zahtjeva obustava prijevoza na liniji Hrasnica – Vijećnica. Ova odluka je donesena i pored činjenice da Ministarstvo saobraćaja KS u kontinuitetu toleriše nezakonit rad KJKP GRAS koji ne posjeduje licencu za obavljanje javnog autobuskog prijevoza putnika, niti može održavati linije koje sada održava. Također, KJKP GRAS neredovno ili nikako ne održava registrovane linije ili održava linije koje nisu u registru redova vožnje čime krši zakon o unutrašnjem i cestovnom saobraćaju bez ikakvih zakonskih sankcija.

Uspostavu najbrže veze Hrasnice i Ilidže sa centrom grada građani su sa odobravanjem prihvatili što je rezultiralo velikim povećanjem broja korisnika koji su do tada za prijevoz koristili osobne automobile. Ovom Odlukom Ministarstva saobraćaja KS pravi se neravnopravnost privrednih subjekata na tržištu zbog čega najveću štetu trpe građani KS o čijim potrebama i interesu nadležno ministarstvo uopće ne vodi računa.